J18: Tränare Stefan Ek om säsongen som varit och framtiden

J18-tränare Stefan Ek. Foto: Joachim Coucher.

J18-tränare Stefan Ek. Foto: Joachim Coucher.

Säsongen börjar lida mot sitt slut och redan nu pågår planeringen för den kommande säsongen. En av nyckelpersonerna bland många i MB Hockeys ledarstab är Stefan Ek, som den gångna säsongen varit ansvarig tränare för J18-laget. Dessutom ansvarar han för tränar- och ledarutbildning för hela föreningen plus att han hjälper Hammarbys A-lag med fysen. Vi tog en intervju med Stefan för att höra hur J18-säsongen kan sammanfattas och hur det ser ut framåt.

Stefan inleder med att berätta att J18-laget den gångna säsongen haft en stor ledarstab med Stefan som ansvarig tränare, Alex och Suvakov som assisterande tränare, extra assistans av Nisse och dubbla materialare i Alf och Suz.Dessutom flera aktiva föräldrar som hjälper till runt laget.

Berätta om vilken målsättning ni gick in i säsongen 17/18 med?
– Målsättningen inför säsongen var dels att till slut spela en J18 serie med spelare i rätt ålder, efter många år med en majoritet av underåriga i laguppställningen och dels att behålla våra sistaårs J18-spelare och vissa av dom överåriga juniorerna, för att få en grund till J20 kommande säsong. Sen har vi ju som övergripande och genomgående målsättning att så många som möjligt ska, om de vill, kunna spela så länge som möjligt och skapa förutsättningar för att det skall fungera utan att det blir en dålig verksamhet.

– Resultatmässigt var målet att hamna topp 3 samt lämna serien med en känsla av att vi har haft initiativet och varit med i samtliga matcher. Vi missade placeringsmålet med 1 poäng och hade många matcher där vi gott och väl hade kunnat kommer hem med 3 poäng, men slarvde bort det .

Hur har truppen sett ut under säsongen?

– Vi började säsongen med nästan lika många som vi avslutar säsongen med, vilket känns bra. Det tillkom några spelare en bit in på säsongen och några slutade spela ishockey i samband med juluppehållet. En spelare har under säsongen lämnat föreningen för att spela på J18 Elit nivå istället. Som flest var vi 26 utespelare och 3 målvakter, fast avslutade säsongen på 23 utespelare och 1 målvakt. Under säsongen har vi även haft några U16-spelare som har fått vara med och spela.

Foto: Joachim Coucher.

Foto: Joachim Coucher.

Hur gick det i serien?

– Spelmässigt för laget och även för många spelare individuellt så är jag väldigt nöjd med den gångna säsongen, då väldigt mycket har hänt där i jämförelse med tidigare säsonger.

– Resultatmässigt så hade jag dock önskat lite mer, då det var med uddamålet som vi missade de gånger vi förlorade, undantaget var tre matcher varav två av dem var mot Tumbas Div 1-lag som senare spelade i kvalserien till J18Elit. Dock stod vi upp bra i dessa två två matcher och tvingade dem till att ta timeout båda gångerna för att de kände pressen. Vilket är ett kvitto på att det finns mer kapacitet i laget än vad vi alltid får ut på våra ordinarie seriematcher.

– I de allra flesta av matcherna som vi förlorade var vi det klart bättre laget och då tror vi att matchen blir lätt och slutar helt enkelt att uppträda som ett lag och göra det som behövs. Istället får motståndarna initiativet och släpper det inte, utan spelar in sig i matchen och vi har svårt att få ordning på allt.

– Vi vann mot alla lag i serien förutom mot serieledarna som vi förlorade med uddamålet mot vid samtliga möten. Så det var allt som allt en bättre säsong än papperet visar.

Vad tycker du att spelarna utvecklade mest under säsongen?

– Spelarna löser problemen som uppstår på isen på ett mycket snabbare och bättre sätt än tidigare, och gör det i mycket högre fart samt med större framgång.

– Jag har haft mycket fokus på att spelarna själva ska lära sig att hantera det som händer på isen, utan allt för mycket styrning i form av spelsystem och sånt. Så det blir att se till att utsätta spelarna för så många utmaningar som möjligt och låta dem själva skapa sina lösningar som passar dem. Och sedan integrera deras individuella lösningar med varandra.

– Vi jobbar mer efter spelprinciper än färdiga spelsystem, vilket gör att spelet känns okomplicerat och mindre pressat för spelarna att följa och spelet blir relativt rakt och enkelt. På slutet har vi varit i en fas där spelarna nästan konstant och på eget initiativ, samtalar med varandra och bestämmer hur de tillsammans ska lösa en den ena och en den andra situationen. För mig blir det magi.

– En klok man har en gång sagt att ”För att förstå, måste man förstått” och jag är övertygad om att för att förstå en så komplex idrott som ishockey som tillfråga på allt till stor del handlar om att kroppen undermedvetet ska fatta enormt många och snabba beslut, med väldigt många parametrar som input, så är innebär det uttrycket att kroppen måste ha förstått en massa saker för att man ska kunna förstå spelet och utföra spelet.

– Det handlar om att vi har externa inputen som t.ex. visuella, taktila eller auditiva eller så är det medvetna input som tankar, planer och idéer, men med i beräkningen är alltid en massa undermedvetna funktioner som t.ex. rumsuppfattning, kontroll av tyngdpunkten, hantering och kontroll av inre och yttre krafter som påverkar kroppen, avstånd och hastighetsberäkningar osv osv.

-Det är där vissa spelare har väldigt mycket från tidig ålder medan de allra flesta måste ge kroppen en chans att få lära sig sin ”motor control” på sina villkor i sin egen takt och på eget sätt. Så egentligen lägger vi ner mycket mer tid på att träna proprioceptorer i verkliga miljöer än hjärnorna med hjälp av tavlor, det låter lite flummigt och ser mycket mindre proffsigt ut från läktaren, men jag tycker att vi har fått ordning på en hel del de senaste två säsongerna, så jag tror att vi är något på spåret .

– Helst skulle jag vilja jobba mycket mer med fys för att förbereda och utbilda kropparna ännu mer inför träningarna. Men den kuggen har inte riktigt kuggat i ordentligt under säsongen.

Hur många i truppen har tränat och spelat med A-laget under säsongen?

– Många spelare har även fått prova på att både träna och spela matcher med vårt omstartade A-lag, som för mig under säsongen sågs som ett alternativ till J20-lag för de J18-spelare som vill ha mer utmaning under säsongen. Jag tror mycket kan hända om människor får förtroende att göra saker, även om det kan kännas som uppdraget är för stort till en början så vet man aldrig vad som kan hända. Spelare som inte tar så stor plats i sin egen miljö kan få en helt annan utväxling när de utmanas med mycket högre stress. Det är lite som med kroppen utan belastning eller stress utöver det vanliga så sker inte tillräcklig anpassning.

Berätta om er målvakt Oskar Tördal som fick förtroendet i A-laget i kvalserien till div 3?

– Oskar var en av de spelarna som fick ta en större och större roll i A-laget under säsongen, där han spelade de viktigaste matcherna med förstaspaden. Vilket var väldigt, väldigt roligt och ett jättebra exempel på att få växa in i rollen.

– Jag ska inte säga att jag är överraskad, Oskar har haft en jättebra utveckling under de två senaste säsongerna och har varit aktiv på föreningens målvaktsträningar, där mycket har börjat falla på plats. Han har en riktigt jämn och hög nivå nu, det smittar jättetydligt av sig på utespelarna som vågar lämna uppgiften till honom och koncentrera sig på sina egna uppgifter på planen. Det har vi Osten att tacka för.

Oskar Tördal, målvakt i J18

Oskar Tördal, målvakt i J18

Hur ser eftersäsongen ut nu i april och i maj?

– Vi har tagit in förra årets U16 (02) in i J18-truppen redan nu och kör två träningar i veckan tillsammans. Årets upplaga av J18 (01/00/99) tränar klart säsongen på egna istider som är vikta för nästa års J20.

– Jag vill egentligen trappa ner på isträningarna, men spelarna vill ha mera is, så nu tränar vi faktiskt dubbelt så mycket som under säsongen. Men det har lite att göra med att Team 02 anslöt till J18 relativt tidigt.

– Vi kommer att vara på is maj ut, så länge spelarna kommer dit. Efter det så har vi sen gammalt 1 gemensam träning i veckan fram till midsommar där vi spelar innebandy, landhockey eller fotboll tillsammans för att träffas och har kul i en annan miljö en den som vanligtvis erbjuds .

Tankar inför säsongen 18/19, är truppen klar, eller behöver ni fler spelare? Om fler spelare, är det på enstaka eller alla positioner?

– Även om många lag vill påskina något annat så är det alltid lite svårt att sätta truppen tidigt på våren om det inte rör sig om elitverksamhet och kanske t.o.m. kontraktsskrivningar.  Spelare är allmänt lite osäkra om framtiden i de här åldrarna. För vissa är det beroende på gymnasieval eller kanske vidarestudier kontra arbete eller sabbatsår. För andra går man kanske i valet och kvalet av andra orsaker.

– Någon spelare vill säkert prova vingarna på en högre nivå och andra spelare kommer att söka sig hit. Vi har en bra stomme att bygga ifrån så fokus är nu på att hålla ihop stommen i laget och bygga vidare därifrån.

-Eftersom vi startar ett J20-lag med lite för få spelare i rätt ålder så finns det definitivt ett behov av att få fler spelare även i J18-ålder, då flera spelare kommer att hjälpa till i J20 under säsongen .
På målvaktsidan har vi alltid intresse av att bli flera eftersom det är en utsatt position. Men man kan vara både back och forward om man är intresserad av att spela med oss.

Vem kontaktar man om man är J18-spelare och vill prova med MB Hockey?

– Det är mig man kontaktar om man är intresserad av att spela J18 nästa år, då jag kommer att fortsätta i rollen som huvudtränare för J18.

Foto: Joachim Coucher.

Foto: Joachim Coucher.

Faktaruta:

Namn:                  Stefan Ek
Ålder:                   45
Bor:                      Älvsjö
Moderklubb:          Älta IF
Spelarmeriter:       Hyfsat få självmål under karriären men dock inga stora titlar, pojk-, ungdom- och junior ishockey ute i Älta
Tränarmeriter:       Funnits till hands för att bygga ihop glappet som MB Hockey tidigare hade när Team 00/01 var U12 och det var tomt ända till dåvarande J20.