Om MB Hockey

mbbild

MB är en hockeyförening med mångåriga traditioner där du möter en gedigen hockeykultur som genomsyrar hela vår verksamhet. Här kan du gå hela vägen från knatte till A-lagspel på hög nivå!

Hur kommer det sig att små ideella föreningar som MB Hockey klarar att ständigt få fram nya generationer med unga hockeyspelare trots den starkt konkurrerande omgivningen i Stockholm med storklubbarnas betydligt större resurser? Vilken funktion har föreningar som MB Hockey och vilket behov ska vi fylla? Vad är det som finns i de små föreningarna men som kanske inte finns på annat håll?

En stark tradition och en gedigen äkta hockeykultur plus drömmen om att bli rekryterad till högre serier är kanske ett svar. Gemenskap över generationer, kompisar, laganda, skratt, armhävningar, baklängesåkning, ett perfekt uppspel och gemensam glädje över ett snyggt mål är kanske andra sidor av samma sanning.

MB Hockey är en ideell förening och drivs i grunden av eldsjälar som brinner för idrotten och ishockeyn i synnerhet. Allt från tränarinsatser, lagledarfunktioner, vår trevliga cafeteria, styrelseuppdrag osv drivs av de krafterna. Just detta är den ideella föreningens starka sida som gör den oövervinnelig mot de kommersiella intressen som dominerar i storklubbarna. De flesta hockeyspelare som idag spelar på hög nivå är uppväxta och fostrade i vår typ av förening. MB Hockeys målsättning är att träna, fostra och utbilda unga spelare med syfte att uppnå varje individs högsta nivå. Detta har varit MB Hockeys röda tråd ända sedan 1948 då man kan säga att föreningen startades och precis så tänker vi fortsätta.

Styrelsen, MB Hockey


Kort om MB Hockeys historia:

MB har sitt ursprung i Mälarhöjdens IK. När division 3 tillkom i det nationella seriesystemet 1948/49 började föreningen med ishockey och spelade i division 3 (motsvarande dagens div. 1) större delen av 50-talet.

1960/61 gick laget upp i näst högsta divisionen och spelade kvar i där resten av 60-talet.

1966/67 slogs klubben ihop med Fruängens IK och flera spelare plockades från bl a Hammarby. Laget ramlade ur tvåan 1968/69 tillsammans med bl a Västertorps BK. De båda grannlagen slog ihop sina verksamheter till Mälarhöjden/Västertorp och tränades av hockeylegenden Rolle Stoltz. (I vissa sammanhang anses därför t o m 1969 vara MB:s första verksamhetsår.)

1973/74 blev det en comeback i dåvarande tvåan (motsvarande allsvenskan idag).

1988 gick M/V ihop med Bredäng/Östberga och blev Mälarhöjden/Bredäng Hockey. Sedan toppsäsongerna på sjuttiotalet har klubben sedan, med några enstaka undantag, hållit sig på motsvarande nivå som dagens division 1.

NHL-profiler fostrade i MB Hockey : Mattias Norström, kapten i Los Angeles Kings under flera år, Josef Boumedienne som har spelat i bland andra New Jersey Devils och Gabriel Landeskog, lagkapten i Colorado Avalanche.